ПРОЕКТ "НЕ СЪМ РАЗЛИЧЕН"

01.09.2017 14:57

    Средно училище „Мито Орозов” приключи първия етап от работата си по Проект „Не съм различен”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ЦОИДУЕМ по договор БС 33.15 - 2-010/29.09.2016 г. Конкурсна процедура 33.15-2016, Приоритет 2: Развиване на дейности, гарантиращи равния достъп до качествено образование на децата и учениците от етническите малцинства, включително и за преодоляване на сегрегацията и вторичната сегрегация на децата и учениците от етническите малцинства. В училището бяха сформирани 5 клуба с различна тематична насоченост подчинени на  целите заложени в Приоритет 2:

Клуб „Нека ти разкажа“с  ръководител ст.учител НАДЕЖДА МОНОВА

    Учениците в този клуб се занимаваха със следните дейности: Събиране на текстове на различните етноси от Северозападна България, близки до учениците, с които да се подпомогне изучаването на българския език в началните класове.

    Изработване на предмети от бита. Изработване на скрапбук – албум. Създаване на читателски дневници. Насърчаване на учениците да ценят собственото си и чуждото културно наследство и принос към културата и цивилизацията – да ценят многообразието, да придобиват по-съществени познания за ценностите, историята, начина живот на местните малцинства и др. В продължение на единадесет  месеца участниците в клуба проучваха обичаите, традициите, гатанките, пословиците, поговорките, приказките и легендите от Северозападна България.

    Проведени са редица дискусии за различните етноси в Северозапада. Проведена бе изследователска дейност за събиране на приказки и поговорки на различните етноси, както и за изготвяне на диалектен речник. Събран е снимков материал за носиите на етносите в Северозапада

 

Клуб „ИТ- знам и мога“ с ръководител - ст.учител ЕЛКА ГЕОРГИЕВА

    Дейностите на клуба обхващат: проучване на обичаите и празниците, които се празнуват от различните етноси. Учениците имаха възможност да се върнат в миналото и да усетят живота и нравите на своите предци. По този начин те откриха своите ценности в културните различия.

    Бяха изградени умения за създаване на рекламни материали използвайки съвременните информационни технологии – правилно изразяване и въвеждане на компютърен текст на български език и за презентиране – умения за представяне на дадена тема чрез съвременните информационни технологии.

Клуб Който знае, може и успява“с ръководител - ст.учител КАМЕЛИЯ КАМБЕРОВА

    Дейностите на клуба бяха насочени към:  Допълнителна работа с учениците за правилно и трайно овладяване на правилата на съвременния български книжовен език; Упражнения за правоговор и правопис; Работа с текст за подобряване четивната техника и подобряване на уменията за четене с разбиране. Учениците самостоятелно създаваха текстове с различни жанрова характеристика от различни сфери на общуване. Запознаха се с художествени текстове извън задължителната учебна програма и ги интерпретираха. Подготвяха се за участие в културни прояви на училищно и извънучилищно ниво, изготвяха сценарии и участваха в  драматизации.

Клуб „Създавай, твори и се забавлявай” с ръководител - ст. учител АНТОАНЕТА АЛЕКСАНДРОВА

    Чрез извънкласната дейност в клуб „Създавай, твори и се забавлявай” се цели създаване на ефикасен модел за възпитание на етническа толерантност, както и за привличане и задържане на учениците в училище, чрез изучаване на математика, ИКТ и участие на учениците в празнични и състезателни прояви, работа по образователни проекти, използване на видеоматериали, свързани с културните традиции на различните етноси. Учениците участваха в създаване на продукти от дейността, свързани с етносите, брошури, презентации, плакати, дипляни, рекламни материали.

    Учениците бяха мотивирани да използват въображението и знанията си при прилагане на различни методи за намиране на решения посредством Word, Excel, Power Point, MS Publisher, Comenius Logo, SketchUp.

 

Клуб „Здравно и полово образование“ с ръководител клуб ст. учител ПЕТЯ СЛАВЧЕВА

    Дейностите на клуба бяха насочени към: Провеждане на разяснителна и обучителна дейност относно ниската здравна и полова култура и рисковото сексуално поведение; Търсене на информация и работни материали.

Учениците изработваха постери, табла, модели. Бе проведен „Ден на здравето“.

 

    Отчитаме положителното влияние на работата по проекта върху учениците защото: Издирени са и са мотивирани за участие в клубната дейност общо 100 ученици от I до XII клас. Ученици са от различни етноси. Малка част от тях са с изявени интереси към езика и по-голямата - изпитващи затруднения с прилагането на книжовните норми на българския език. Част от участниците подобриха четивната си техника и уменията си за прилагане на книжовните норми на българския език. Двама участници успешно издържаха ДЗИ по БЕЛ. Двама ученици с много добра степен на езикова грамотност и творчески заложби участваха в регионален извънучилищен литературен конкурс и получиха първа и поощрителна награда.

    Участието в извънкласните занимания по Проект „Не съм различен” осмисля свободното време на учениците; поддържа мотивацията им за учебен труд; учат се да работят в екип; подпомага процеса за преодоляване на сегрегация и вторичната сегрегация; подпомага процеса на образователна интеграция; дава възможност за индивидуална изява и удовлетвореност от постигнатото. Работата по проекта популяризира името и издига авторитета на училището.

    Всички необходими материали и консумативи обезпечавщи работата по проекта са закупени с финансовата подкрепа на Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства – ЦОИДУЕМ.